HERO BRAINWAVES BLOG

Hoe kunnen ondernemers hun cashflow problemen oplossen?

Voor kleine of middelgrote onderneming kan het hebben van genoeg liquide middelen een uitdaging zijn. Helaas gaan te veel mkb bedrijven failliet door geldgebrek; ze maken op papier genoeg winst, maar hebben niet genoeg geld op de bank om hun personeel en rekeningen te betalen.  In dit artikel krijg je inzicht in een aantal oorzaken van dat geldgebrek en welke stappen je kunt nemen om je cashflow probleem op te lossen.

Waarom is liquiditeit belangrijker dan ooit?

Gebrek aan liquide middelen is een grotere bedreiging dan te weinig winst maken. Want als je in deze tijd de salarissen te vaak te laat uitbetaald, loop je het risico dat je medewerkers hun geluk ergens anders gaan zoeken. Als je jouw leveranciers te laat betaald, krijg je problemen met je volgende bestellingen. In steeds meer sectoren – zoals de bouw – eisen bedrijven vaak vooruitbetaling. Als je zelf geen inkomen uit je bedrijf kunt halen, kan je privé in de problemen komen. En als je geen geld opzij kunt zetten of investeren voor je pensioenvoorziening, moet je veel langer doorwerken.

Cashflow probleem wordt te vaak onderschat

Gebrek aan geld is een probleem dat helaas te vaak wordt onderschat door veel ondernemers. Zolang ze nog krediet bij de bank krijgen, maken ze zich meestal niet zo veel zorgen. Maar als je structureel je krediet inzet om je exploitatie kosten te kunnen betalen, ben je in een veel te kwetsbare situatie terecht gekomen. Er kunnen zomaar onvoorziene omstandigheden ontstaan waardoor je in de problemen komt. Zoals een pandemie of andere economische crisis, klanten die failliet gaan, leveranciers die failliet gaan of een nieuwe concurrent die de markt compleet veroverd. Het zijn omstandigheden waardoor je zomaar gewongen wordt de deuren van je bedrijf te sluiten.

Wat is de oorzaak van geldgebrek bij veel mkb ondernemers?

Elk bedrijf is anders, elke situatie is anders. Toch zie je een aantal dezelfde oorzaken voor geldgebrek in bijna alle mkb bedrijven …

  1. Slecht betalende klanten.
  2. Seizoensgebonden schommelingen in inkomsten en uitgaven.
  3. Een pandemie of andere economische crisis.
  4. Klanten of leveranciers die failliet gaan.
  5. Geen financiering kunnen krijgen.
  6. Te veel voorraad. Of verouderde, onverkoopbare voorraad.
  7. Te veel korting weggeven waardoor winstmarges verdampen.
  8. Niet precies weten hoe je er financieel voorstaat. Alleen op onderbuikgevoel beslissingen nemen over uitgaven.
  9. Niet vooruit kijken naar te verwachten inkomsten en uitgaven op langere termijn.
  10. Geen reserves opbouwen.

Wat kunnen mkb ondernemers doen om hun cashflow te verbeteren?

Er zijn een groot aantal stappen die een mkb ondernemer kan nemen om de cashflow situatie van hun bedrijf te verbeteren. Graag deel ik een greep uit de relatief eenvoudige quickwins die de geldproblemen van mkb ondernemers kunnen verminderen. 

Image by asier_relampagoestudio on Freepik

1. Verbeter je debiteurenbeheer

Een van de belangrijkste stappen is het opzetten van een goed debiteurenbeheer. Dit betekent dat het bedrijf ervoor moet zorgen dat klanten op tijd betalen en dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over de betalingsvoorwaarden. Als klanten niet op tijd betalen, moet je snel actie ondernemen om ervoor te zorgen dat de betaling alsnog binnenkomt. Dit kan onder meer het verbeteren van je debiteurenbeheer omvatten, zoals het opzetten van betalingsherinneringen en het strenger opvolgen van openstaande facturen. 

2. Spreid je inkomsten beter

Een andere stap die je kan zetten is het spreiden van je inkomsten. Dit betekent dat je bedrijf ervoor moet zorgen dat de inkomstenbron niet afhankelijk is van slechts een paar klanten. Door het vinden van nieuwe klanten en het aanboren van nieuwe markten kan je ervoor zorgen dat je de inkomsten beter spreidt en dus minder risico loopt op een cashflow-tekort.

3. Vind betere balans in hoeveelheid voorraad

Als je te maken hebt met voorraad, vind dan een goede balans tussen het aanhouden van voldoende voorraad om aan de vraag te voldoen en het minimaliseren van risico’s en kosten. Door je voorraadniveaus nauwkeurig te plannen en te beheren, kun je de efficiëntie van je bedrijfsvoering verbeteren, je winstgevendheid vergroten en je cashflow situatie verbeteren.

4. Bouw reserves op

Om tijdelijke tegenslag te kunnen overleven is het belangrijk dat je geld reserveert om 2 maanden aan exploitatiekosten te kunnen betalen. Het is niet verstandig om de bestedingsruimte die je hebt zonder meer in te zetten aan extra uitgaven of om te investeren in je bedrijf. Het kan heel aantrekkelijk lijken om die bedrijfswagen cash te betalen, dat scheelt kosten … maar gebrek aan liquide middelen kan je de kop kosten. Je zou niet de eerste zijn die dit overkomt.

5. Maak gebruik van (andere) externe financieringsbronnen

Een andere oplossing voor mkb ondernemers om hun cashflow te verbeteren is gebruik maken van externe financieringsbronnen. Dit kan bijvoorbeeld door het afsluiten van een kredietlijn bij de bank. Dat wordt echter steeds lastiger.

Je kunt ook denken aan factoring. Factoring houdt in dat het bedrijf zijn openstaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij, die het bedrijf vervolgens direct betaalt. Dit kan je helpen om snel aan cashflow te komen als je bijvoorbeeld klanten hebt die betalingsvoorwaarden afdwingen van meer dan 30 dagen.

Ook crowdfunding of een lening van particulieren kan een oplossing zijn. Deze financieringsbronnen zijn vaak flexibeler dan traditionele bankleningen en kunnen sneller worden goedgekeurd. Of denk aan het (beter) benutten van belastingvoordelen en subsidies. Er zijn verschillende belastingvoordelen en subsidies beschikbaar voor kleine ondernemers in Nederland.

6. Breng (en houd) je boekhouding up-to-date

Dat je boekhouding up-to-date moet zijn is natuurlijk een open deur, maar in veel mkb bedrijven is dat niet het geval. Up-to-date zijn betekent dat je Winst- en Verliesrekening minimaal elke maand wordt bijgewerkt. Dat dit niet gebeurt heeft vaak te maken met gebrek aan een administratieve kracht, een administratiekantoor waar niet de juiste afspraken mee worden gemaakt of je bent er zelf schuld aan dat je boekhouder niet alle informatie heeft om de cijfers bij te kunnen werken. Maar als je een cashflow probleem hebt, en je boekhouding is niet up-to-date, begin daar dan zo snel mogelijk mee. Het is de basis om in de toekomst meer grip op je financiële situatie te krijgen.

7. Maak elk jaar een begroting (budget)

Grip krijgen en houden op je kosten is een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk. Zorg dat je een begroting hebt gemaakt vóór het nieuwe boekhoudjaar begint. Dat is essentieel, omdat je elk jaar te maken krijgt met hogere prijzen door indexering en loonsverhogingen. Denk ook aan je afschrijvingen die enorm gestegen kunnen zijn door investeringen die je hebt gedaan. Dit alles is van grote invloed op je winst onder aan de streep én je cashflow.

Maak ook zeker een voorspelling (prognose / forecast) van je omzetverwachting. Bereken hoeveel omzet je al aan opdrachten binnen hebt en hoeveel je nog aan nieuwe opdrachten en/of bestellingen moet realiseren om in ieder geval je kosten te kunnen dekken. En hoeveel extra omzet je moet maken om ook winst te kunnen maken …

8. Houd een cashflow-forecast bij

Het is niet de makkelijkste, maar wel de meest essentiële stap om je geldproblemen structureel op te lossen. Een cashflow-forecast geeft je up-to-date en realtime inzicht en overzicht op de in- en uitgaande geldstromen van je bedrijf. Bij sommige administratie- en accountantskantoren is een cashflow prognose onderdeel van hun rapportage. Echter, als jouw cijfers en boekhouding niet up-to-date zijn, is je die cashflow prognose dus ook niet bij de waarheid. 

Je kunt een cashflow-forecast ook zelf maken en bijhouden in een eenvoudig excel overzicht. Dat kost wat tijd en moeite, maar geeft je heel veel rust!


Conclusie

Het door gebrek aan liquide middelen niet kunnen voldoen aan je betalingsverplichtingen aan de belastingdienst, personeel en leveranciers, is helaas een veel voorkomende oorzaak van faillissementen. Beter cashflow management zou veel van die problemen kunnen voorkomen. Het is echt zonde van al die mooie bedrijven die op papier prima draaien, maar toch de deuren moeten sluiten omdat ze (tijdelijk) krap bij kas zitten.

Wil je voorkomen dat jij als ondernemer in zo’n situatie terecht komt, steek je kop dan niet in het zand en laat je toekomst niet bepalen door de hoop dat het wel goed komt. Zeker in deze tijd is cashflow management essentieel om een gezond en toekomstbestendig bedrijf te bouwen.

Zelfs als jij een hekel hebt aan administratie en cijfers, of als je er geen kaas van gegeten hebt … ik ben ervan overtuigd dat ook jij het kan leren. Je zal niet de eerste zijn die het zelfs leuk gaat vinden;)

Wacht even ...

Bericht krijgen als we live zijn?

Ja, stuur mij bericht ...

Je aanmelding is gelukt!